دوره 18، شماره 56 - ( 3-1396 )                   جلد 18 شماره 56 صفحات 32-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه تهران
چکیده:   (4261 مشاهده)

زمینه و هدف: پژوهش­ها نقش برخی آسیب­ها و اختلالات روانی را در پیش­بینی مکانیسم­های دفاعی نشان داده­اند اما بررسی این رابطه در گروه­های بهنجار کمتر مورد توجه بوده است. هدف پژوهش حاضر، پیش­بینی سطوح مختلف مکانیسم‌های دفاعی بر اساس پنج عامل بزرگ شخصیت در دانشجویان بود.

روش بررسی: از منظر شیوه گردآوری داده­ها، مطالعه حاضر جزء مطالعات توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه‌ آماری پژوهش را تمامی دانشجویان دانشگاه تهران که در سال تحصیلی 95-94 مشغول به تحصیل بودند، تشکیل می­دادند. از میان جامعه آماری، 170 نفر به روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شده و به فرم کوتاه پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت کاستا و مک کری و پرسشنامه سبک‌های دفاعی آندروز، سینگ و باند پاسخ دادند. جهت تحلیل داده­ها، از روش­های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام­به­گام استفاده شد.

یافته­ ها: نتایج پژوهش نشان داد که ویژگی­های شخصیتی سازگاری و برون‌گرایی می‌توانند استفاده از مکانیسم‌های دفاعی رشدیافته را پیش‌بینی کنند. همچنین یافته­های مطالعه حاکی از آن بود که عوامل شخصیتی روان­رنجوری و مسئولیت پیش­بین استفاده از مکانیسم‌های دفاعی رشد­نایافته هستند. به­علاوه، نشان داده شد که ویژگی­های شخصیتی روان‌رنجوری و سازگاری استفاده از مکانیسم‌های دفاعی روان‌آزرده را پیش‌بینی می‌کنند.

نتیجه­ گیری: به نظر می­رسد که ویژگی‌های شخصیتی در استفاده دانشجویان از مکانیسم‌های دفاعی نقش مهمی دارند و بررسی آن­ها احتمالا بتواند تحلیل­های بالینی را تسهیل نماید. به عبارت دیگر، ویژگی­های فردی می­توانند به­عنوان یک منبع اطلاعاتی در بررسی دفاع­های روان­شناختی موثر واقع شوند.

متن کامل [PDF 964 kb]   (8944 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/10/17 | پذیرش: 1395/11/6 | انتشار الکترونیک: 1396/3/31

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.