دوره 18، شماره 57 - ( 6-1396 )                   جلد 18 شماره 57 صفحات 32-20 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی یزد
چکیده:   (2756 مشاهده)
زمینه و هدف: حذف نیترات از محیط‌های آبی، توسط یک فرآیند مؤثر و مقرون به صرفه، امری ضروری می‌باشد. این مطالعه با هدف بررسی حذف نیترات از محلول‌های آبی، توسط یک جاذب جدید در حضور آنیون‌های مداخله‌گر انجام شد.  
مواد و روش‌کار: این مطالعه به صورت تجربی و در آزمایشگاه انجام شد. مشخصات جاذب توسط آزمون BET، SEM و FTIR تعیین گردید. اثر متغیر pH و دوز جاذب، مورد بررسی قرار گرفت همچنین اثر تداخل یونی آنیون‌های سولفات، فسفات، کلراید و فلوراید بر راندمان حذف نیترات تعیین شد. برای تعیین غلظت نیترات از اسپکتروفتومتر در طول موجnm 220 و برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم افزار Excel استفاده گردید.
یافته‌ها: فرآیند اصلاح جاذب سبب شده است که سطح ویژه‌ی جاذب از  m2/g88/1 به m2/g 88/2 برسد. تصاویر SEM نشان داد که ناهمواری سطح جاذب پس از فرآیند اصلاح، افزایش‌ یافته است. گروه‌های عاملی مختلفی بر روی سطح جاذب، توسط آزمون FTIR مشخص شد. بالاترین راندمان حذف نیترات، بدون اثر مداخله‌گرها در pH برابر با 2 و در دوزg/l  10 برابر با  69/94%  به‌دست آمد همچنین معلوم شد که آنیون‌های تک‌ظرفیتی، اثر مداخله‌ای بیشتری نسبت به آنیون‌های چند‌ظرفیتی بر حذف نیترات توسط جاذب دارند.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج مشخص می‌شود که خاک رس اصلاح شده با EDTA می‌تواند؛ با راندمان نسبتا زیادی نیترات را جذب نماید. غلظت و ظرفیت آنیون‌های مداخله‌گر ، نقش مهمی در اثر تداخلی آنها در فرآیند جذب سطحی دارد.

 

واژه‌های کلیدی: نیترات، جذب سطحی، تصفیه، خاک رس
متن کامل [PDF 1048 kb]   (1990 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/1/29 | پذیرش: 1396/3/14 | انتشار الکترونیک: 1396/6/30

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.