مظفر محمدی نژاد، معصومه فریدونی، لیلا سجادی، فرزانه سپهوند، سیده مریم بچشک، پگاه شکیب،
دوره ۲۱، شماره ۷۱ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: با افزایش شیوع مقاومت آنتی بیوتیکی، کنترل و درمان عفونت های ادراری با شکست مواجهه و منجر به عواقب خطرناکی خواهد شد. هدف از این مطالعه، تعیین شیوع باکتری های مولد عفونت ادراری و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی درنمونه های کشت ادرار مراجعین به آزمایشگاه هفت تیر مرکز بهداشت شهرستان دلفان استان لرستان در سال ۱۳۹۸ بود.
مواد و روش کار: این مطالعه مقطعی توصیفی در سال ۱۳۹۸ انجام شد. در این مدت، ۴۳۸۱ نمونه ادرار جهت کشت به آزمایشگاه ارسال شد. پس از کشت نمونه ها و تشخیص باکتری های جدا شده، الگوی حساسیت آنتی بیوتیک ها از روش دیسک دیفیوژن بر محیط مولر هینتون آگار با دیسک های آنتی بیوتیکی تعیین شد.
یافته ها: از ۲۲۹ کشت ادراری مثبت، ۱۷۸ ( ۷۷/۷ درصد) و ۵۱ (۲۲/۳درصد) مورد به ترتیب متعلق به زنان و مردان، وتفاوت بین آنها معنادار بود (۰/۰۵=p). شایع ترین باکتری جدا شده اشریشیاکلی با فراوانی ۱۴۴ (۶۲/۹ درصد) بود. در میان ۲۲۹ ایزوله انجام شده، بیشترین میزان مقاومت نسبت به آمپی سیلین و کمترین آن مربوط به ایمیپنم بود.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به میزان مقاومت آنتی بیوتیکی نسبت به بتالاکتام ها توصیه می شود در درمان اولیه عفونت های ادراری کمتر استفاده شود. همچنین، با تعیین الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی در ایزوله ها در منطقه مورد مطالعه، گزارش آن به پزشکان می تواند در درمان های تجربی مورد استفاده قرارگیرد.