زمینه و هدف: با توجه به اینکه تفکر انتقادی یک صلاحیت محوری برای دانشجویان در تمامی رشتههای دانشگاهی است، هدف پژوهش حاضر بررسی مهارتهای تفکر انتقادی دستیاران تخصصی سالهای اول تا چهارم دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود.
روش بررسی: این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی- مقطعی میباشد. جامعهی پژوهش عبارت بود از کلیهی دستیارانی که در سال تحصیلی ۹۴-۹۳ در مراکز آموزشی و درمانی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در دوره دستیاری، در ۲ گرایش و ۱۱ رشته مشغول به تحصیل بودند که تعداد آنها ۳۸۷ نفر بود. از این تعداد با استفاده از روش نمونهگیری طبقهای تصادفی، تعداد ۱۵۶ نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای جمعآوری اطلاعات فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامهی مهارتهای تفکرانتقادی کالیفرنیا بودند. به منظور تحلیل دادهها از آزمونهای t تکنمونهای و تحلیل واریانس یکراهه استفاده شد.
یافته ها: بر اساس تحلیل انجام شده مشخص شد که تفکر نقادانهی دانشجویان، پایینتر از حد مطلوب است (p< ۰,۰۰۱) و بین میزان تفکر انتقادی دستیاران سالهای تحصیلی مختلف، تفاوت معناداری وجود ندارد.
نتیجه گیری: نتیجه کلی حاکی از آن است که بهرهگیری دستیاران از قابلیتهای تفکر انتقادی در حد ضعیفی قرار دارد و بر این اساس پیشنهاد میشود به پرورش توانایی تفکر انتقادی دستیاران و استفاده از روشهای آموزش فعال توجه بیشتری شود.