جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای ماهی گورخری

برهان منصوری، سید علی جوهری،
دوره ۱۵، شماره ۴۵ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده

چکیده
زمینه و هدف: در عصر حاضر، به دلیل کاربردهای گسترده نانوذرات نقره، ورود آن ها به محیط زیست افزایش یافته است. در این رأستا، ورود این نانومواد به محیط زیست قابلیت تاثیر بر موجودات زنده از جمله ماهی ها را خواهد داشت. از اینرو هدف از این مطالعه، بررسی آسیب شناسی بافتی ناشی از نانوذرات نقره بر بافت آبشش ماهی گورخری (Danio rerio) می باشد. روش بررسی: در این تحقیق، سه غلظت غیر کشنده نانو ذرات نقره استفاده شد که عبارت بودند از:۰,۲۵، ۰.۱ و ۰.۰۵ میلی گرم در لیتر، همچنین گروه شاهد در نظر گرفته شد. برای انجام مطالعه بافت شناسی کلاسیک، نمونه ها آماده سازی و رنگ آمیزی هماتوکسیلین – ائوزین شده و بوسیله میکروسکوپ نوری عکس برداری صورت گرفت.  
یافته ها: بررسی های آسیب شناسی بافت آبشش نشان داد که در برابر نانوذرات نقره عوارضی نظیر: خمیدگی تیغه های ثانویه، هایپرتروفی تیغه های ثانویه، افزایش ترشح موکوس، افزایش بهم چسبیدگی در لاملاهای ثانویه، هایپرپلازی و در نهایت نکروز افزایش می یابد. اگرچه تغییرات آسیب شناسی بافتی مشاهده شده در تمامی گروه ها وجود داشت، اما شدت این تغییرات با افزایش غلظت نانوذرات نقره افزایش یافت. 
بحث و نتیجه گیری: باتوجه به تغییرات ایجاد شده در بافت آبشش ماهی گورخری در غلظت های مختلف نانوذرات نقره در مقایسه با گروه کنترل همچون هایپرپلازی، هایپرتروفی و در نهایت نکروز، می توان گفت؛ نانوذرات نقره می تواند اثرات قابل توجهی بر بافت آبشش ماهی داشته باشد. برای همین مطالعات آسیب شناسی می تواند به عنوان ابزار ساده و مناسبی جهت ارزیابی تاثیر آلاینده های محیطی بر ماهی ها استفاده شود.

برهان منصوری، نمامعلی آزادی، علی جوهری،
دوره ۱۶، شماره ۴۸ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: روند رو به رشد استفاده از نانوذرات در بخش های مختلف، نگرانی های زیست محیطی را به همراه داشته است. نانوذرات کبالت ازجمله نانوذراتی است که اطلاعات محدودی در مورد تاثیرات سمیت آن بر آبزیان موجود است. از اینرو هدف این پژوهش، بررسی تاثیر نانوذرات کبالت و کبالت یونی بر آسیب شناسی بافت آبشش ماهی گورخری (Danio rerio) در شرایط آزمایشگاهی می باشد. روش بررسی: در این مطالعه از پنج غلظت غیرکشند نانوذرات کبالت و کبالت یونی که عبارت بودند از ۱، ۱۰، ۳۲، ۱۰۰ و ۲۰۰ میلی گرم در لیتر به همراه گروه شاهد (فاقد هرگونه ماده شیمیایی) استفاده گردید.پس از ۸ روز مواجهه با نانوذرات کبالت و کبالت یونی، بافت آبشش ماهیان نمونه برداری شد. برای انجام مطالعه بافت شناسی کلاسیک، نمونه ها پس از آماده سازی به روش هماتوکسیلین – ائوزین رنگ آمیزی شده و به‌وسیله میکروسکوپ نوری عکس برداری از لام ها صورت گرفت. یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد که نانوذرات کبالت و کبالت یونی موجب آسیب هایی نظیر چماقی شدن رأس رشته‌ها، ادم، هیپرپلاژی، جوش خوردگی و آنوریسم در بافت آبشش ماهی گورخری شده است. همچنین میزان آسیب ها در بافت آبشش در هر دو حالت نانو و یون کبالت وابسته به غلظت بوده است. بحث و نتیجه‌گیری: بنابر یافته های این مطالعه میزان آسیب های ایجاد شده در حالت نانویی کبالت بیشتر از حالت یونی بوده است. همچنین هر دو حالت می توانند آسیب های جدی در بافت آبشش ماهی گورخری ایجاد کنند و به همین دلیل باید از رهایش این مواد به بوم‌سازگان های آبی پیشگیری شود.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی زانکو می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Zanko Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb