Zanko Journal of Medical Sciences
مجله علوم پزشکی زانکو
Zanko J Med Sci
Medical Sciences
http://zanko.muk.ac.ir
1
admin
2383-3343
2476-325X
8
7
14
8888
13
en
jalali
1397
1
1
gregorian
2018
4
1
19
60
online
1
fulltext
fa
ارزیابی شاخص استرس گرمایی WBGT در نانوایی های لواش سنتی و ماشینی شهر کرمانشاه در فصول سرد
Evaluating the Indicator of Heat Stress of WBGT in Traditional and Modern Pita Bakeries in Kermanshah During Cold Seasons
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<strong>زمینه و هدف: </strong>شرایط­ جوی محیط­ کار در بهداشت حرفه­ ای در رده عوامل فیزیکی زیان­ آور تقسیم­ بندی می­ شود و پایش فردی، محیطی و کنترل این عامل زیان­ آور در محیط­ های کار بر­اساس مقررات بهداشتی الزام گردیده است. لذا در­این مطالعه چگونگی مواجهه کارگران با گرما و میزان تنش­ گرمایی در نانوایی­ های سنتی و ماشینی شهر ­کرمانشاه را در آذر و دی­ماه 1392مورد بررسی قرار­داده ­ایم.<br>
<strong>روش بررسی:</strong> در­این مطالعه، از میان 213 نانوایی لواش­ سنتی و ماشینی سطح شهر­کرمانشاه، تعداد 63 نانوایی با 116 نفر شاغل به­ طور تصادفی انتخاب گردید و شاخص استرس­ گرمایی­ <span dir="LTR">WBGT </span>در­ناحیه کمر و نزدیک به شاطر اندازه­ گیری شد. همچنین از پرسشنامه ارزیابی مقدماتی تنش ­گرمایی، جهت بررسی عوارض انتزاعی ناشی از گرما برای کلیه افراد شاغل در نانوایی­ های مورد مطالعه استفاده شده­ است.<br>
<strong>یافته­ ها:</strong> نتایج اندازه­ گیری­ ها نشان­ داد که میانگین شاخص­<span dir="LTR">WBGT</span> در نانوایی های لواش­ ماشینی 2/79­±25/63 درجه­ سانتیگراد و میانگین شاخص­<span dir="LTR">WBGT</span> در نانوایی­ های لواش­ سنتی 2/82±28/55 درجه سانتیگراد بود، که بصورت معناداری شاخص <span dir="LTR">WBGT</span> در نانوایی­ های لواش­ سنتی بیشتر از نانوایی­ های لواش­ ماشینی می­باشد­(­05/0<span dir="LTR">p<</span>). همچنین در استخراج عوارض انتزاعی براساس پرسشنامه، مشخص گردید، 64/6­درصد از شاغلین مورد مطالعه در هردو گروه لواش­ سنتی و­ماشینی از درد­های عضلانی رنج می­برند.<br>
<strong>نتیجه گیری: </strong>این پژوهش نشان­ داد در­فصل زمستان نیز، شاخص استرس­ گرمایی ­<span dir="LTR">WBGT</span> در­نانوایی­ های لواش­ سنتی بیشتر­از حد­مجاز بوده و­ از­ این نظر ­سلامت­ کارگران در نانوایی­ های سنتی شهر­ کرمانشاه نگران کننده است. همچنین این­ مطالعه نشان­ داد بیشتر کارگران شاغل در نانوایی­ های شهر­ کرمانشاه از دردهای عضلانی رنج می­ برند، لذا تحقیقات بیشتر برای ارائه راهکار مناسب جهت کاهش عوارض اسکلتی عضلانی کارگران شاغل در­نانوایی­ ها توصیه می­ گردد. <br>
<strong>Background and Aim:</strong> In Occupational Health, the workplace environment is classified as one of the detrimental physical factors and based on the hygienic regulations, the individual and environmental monitoring of this factor and subsequently attempting to control it, is necessary in workplace. Thus, this study aims to investigate how the bakers deal with the heat stress in traditional and modern bakeries of Kermanshah in December, 2016 and January2017.<br>
<strong>Material and method:</strong> In this study, 116 bakers who were working in 63 bakeries were chosen randomly out of 213 traditional and modern bakeries of Kermanshah and the WBGT index was measured in their waist. The preliminary assessment of the heat stress questionnaire was utilized to evaluate the abstract effects caused by the heat for all of the bakers working in the bakeries of Kermanshah.<br>
<strong>Results:</strong> The results indicated that the mean of the WBGT indices in modern and traditional pita bakeries were 25.63±2.79 and 28.55±2.82 respectively, which shows that the mean of the WBGT index in traditional bakeries was more than that of the modern ones(p<0.05). Also, with regard to the abstract effects caused by working in bakeries, the results showed that 64.6%of the participants in both groups suffer from the muscular pain.<br>
<strong>Conclusion:</strong> This study showed that the heat stress index of the WBGT in traditional bakeries in the winter was significantly more than the standard level; therefore, the baker's health in traditional bakeries of Kermanshah is alarming. This study indicated that most of the participants suffer from the muscular pain, so it is recommended that other researchers conduct more studies focusing on finding appropriate solutions in order to decrease the musculoskeletal effects of bakers.<br>
استرس گرمایی, WBGT, نانوایی, کرمانشاه
Heat Stress, WBGT, Bakery, Kermanshah
14
21
http://zanko.muk.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-267-1&slc_lang=fa&sid=1
Akbar
Barzegar
اکبر
برزگر شنگل
barzegarakbar@gmail.com
10031947532846002840
10031947532846002840
No
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
Hedayat
Abbasi
هدایت
عباسی
hedayat.abbasi@gmail.com
10031947532846002841
10031947532846002841
Yes
شبکه بهداشت و درمان شهرستان مریوان
Omid
Saki
امید
ساکی
osdrsaki@gmail.com
10031947532846002842
10031947532846002842
No
دانشگاه آزاد اسلامی