زمینه و هدف: سرطان گستره ی پیچیده از جهش های پویا در ژنوم است که با تغییرات گسترده در سطح سلول و بافت بروز میکند. با افزایش روزافزون نرخ ابتلا به این بیماری و زمان بر بودن توسعه داروهای جدید در روشهای آزمایشگاهی، با استفاده از روشی جدید که هزینه و زمان کمتری داشته باشد میتوان به داروهایی با اثربخشی بالا و عوارض جانبی کمتر دست یافت. هدف این مطالعه معرفی ابزارهای دستیابی به داروهای نوین ضدسرطان و مزایای مطالعات پیش آزمایشگاهی در کاهش هزینه ی تولید این داروها می باشد.
مواد و روش کار: تعداد مولکولهای کوچک جدید کشف شده در درمان سرطان افزایش چشمگیری داشته است که نه تنها مدیون فهم روزافزون ما از ژن و مسیرهای مسئول شروع و پیشرفت سرطان است بلکه به این دلیل است که اکنون ما به تکنولوژیهای قدرتمند در کشف دارو مجهز شدهایم. در 15 سال اخیر، داروهای ضد سرطان از عوامل سایتوتوکسیک (cytotoxic) که بصورت اختصاصی باعث تخریب DNA میشوند، به کمک روشهای محاسباتی به سمت داروهایی که بر ناهنجاریهای ژنتیکی و اپیژنتیکی اثر دارند و به صورت اختصاصیتر بر روند تبدیل و پیشرفت سلولهای بدخیم موثرند متمایل شدهاند. دسترسی به اطلاعات ژنوم انسانی و هدف قرار دادن ژنهای آسیبپذیر سرطان با استفاده از مدل سازی محاسباتی، پیش آگهی، تشخیص و درمان سرطان را با هزینه و زمان کمتر امکان پذیر میسازد.
یافته ها: در مدلسازی محاسباتی فاکتورهای کلیدی که از طریق آزمایش نمیتوان به آن دست یافت را با سادهترکردن مفهوم سرطان به 4 سطح اتمی، مولکولی، میکروسکوپی و ماکروسکوپی، محاسبه میکنیم. مدل سازی محاسباتی معیاری ارزشمند در هدفمندسازی مراحل کشف و تولید داروی ضد سرطان جدید است. از جمله این روشها بررسی کمی رابطه ساختمان- اثر، داکینگ و شبیه سازی دینامیک مولکولی هستند.
نتیجه گیری: ابزارهایی که در مطالعات پیش آزمایشگاهی جهت تولید داروهایی با اثربخشی بهتر و عوارض کمتر به کار گرفته می شوند در زمان و هزینه که از عناصر مهم درمان در بیماران سرطانی میباشند، صرفه جویی میکنند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |