زمینه و هدف: آموزش اثربخش، موجب برتری عملکردی سازمانی است. ارزشیابی آموزشی، رویکردی منظم برای جمعآوری دادهها میباشد که به مدیران برای رسیدن به تصمیمات مفید در مورد برنامه آموزش کمک میکند. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی کارگاه علم سنجی در اعضای هیئت علمی و کارمندان دانشگاه علوم پزشکی قم بر اساس الگوی کرک پاتریک انجام شد.
مواد و روش کار: در این پژوهش مداخله ای قبل و بعد، اثربخشی کارگاه علم سنجی در 46 نفر از اعضای هیئت علمی و کارمندان دانشگاه علوم پزشکی قم، بر اساس الگوی کرک پاتریک ارزیابی شد. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته ای که شامل دو بخش برای سنجش سطح واکنش (محتوا، مدرس و نحوه برگزاری کارگاه) و سطح یادگیری (به صورت قبل و بعد از کارگاه) بود، جمع آوری شد و در نرم افزار SPSS-20و با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و تی زوجی تجزیه و تحلیل گردید. سطح معنی داری، 0/05 p<در نظر گرفته شد.
یافته ها: میانگین نمره رضایت افراد شرکت کننده از محتوی کارگاه (29/5±86/30)، مدرس (43/5±92/41) و نحوه برگزاری کارگاه (45/7±87/43) بود. به طور کلی میانگین نمره رضایت از کارگاه ( 06/6±18/38) بود. نتایج نشان داد که همبستگی مثبت و معنیداری میان رضایت کلی شرکتکنندگان از کارگاه با محتوای کارگاه (02/0 p=، 43/0r=)، مدرس (001/0p< ، 79/0r=) و نحوه برگزاری کارگاه (001/0p<، 65/0r=) وجود داشت. همچنین با توجه به نتایج آزمون تیزوجی اختلاف معناداری بین میانگین نمره سطح یادگیری در قبل و پس از برگزاری کارگاه مشاهده شد (001/0>P).
نتیجه گیری: کارگاه آموزشی علمسنجی، طبق الگوی کرک پاتریک بر سطح یادگیری اعضای هیئت علمی و کارمندان دانشگاه علوم پزشکی قم مؤثر بود. در این راستا بهتر است که مدیران سازمانها با برنامهریزی و برپایی کارگاههای اثربخش با استفاده از اساتید مجرب و ایجاد شرایط و فضای مطلوب برای کارگاهها با بکارگیری الگوی کرک پاتریک، در افزایش دانش و مهارت پژوهشی اعضای هیئت علمی و پرسنل گام بردارند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |