Rasouli M, Babaei Gharmkhani M, davarniya R. The Evaluation of the Psychometric Properties of Brief Accessibility, Responsiveness, and Engagement Scale (BARE): A Tool for Measuring Attachment Behavior in Couple Relationships. Zanko J Med Sci 2018; 19 (62) :1-17
URL:
http://zanko.muk.ac.ir/article-1-358-fa.html
رسولی محسن، بابایی گرمخانی محسن، داورنیا رضا. ارزیابی ویژگیهای روان سنجی مقیاس کوتاه دسترسی پذیری، پاسخگویی و همدم طلبی (BARE): ابزاری برای سنجش رفتار دلبستگی در روابط زناشویی. مجله علوم پزشکی زانکو. 1397; 19 (62) :1-17
URL: http://zanko.muk.ac.ir/article-1-358-fa.html
چکیده: (3903 مشاهده)
زمینه و هدف: با وجود افزایش علاقه به حوزه دلبستگی در زوجها در میان پژوهشگران و متخصصان زوج و خانواده، تعریف و اندازه گیری این مفهوم سیستماتیک هنوز هم بعنوان یک چالش باقی مانده است. به عقیده محققان، رفتارهای دلبستگی در روابط زناشویی برای پیوند ایمن، رضایت و پایداری رابطه مهم هستند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ساختار عاملی تاییدی و ارزیابی ویژگیهای روان سنجی مقیاس کوتاه دسترسی پذیری، پاسخگویی و همدم طلبی (BARE) سندبرگ و همکاران (2012) طراحی گردید.
مواد و روش کار: این پژوهش توصیفی از نوع روان سنجی ابزار، در اجرای مقدماتی 30 نفر (15 زوج) و در اجرای اصلی 400 نفر (200زوج) از زوجهای ساکن خوابگاههای متاهلی دانشگاههای سراسری سطح شهر تهران در نیمه دوم سال 1394 به شیوه نمونه گیری خوشهای چند مرحلهای انتخاب شدند و به مقیاس کوتاه دسترسی پذیری، پاسخگویی و همدم طلبی، پرسشنامه سازگاری دو نفره ، پرسشنامه رضایت زناشویی و پرسشنامه تعارضات زناشویی پاسخ دادند. در مطالعه حاضر، به منظور بررسی ساختار عاملی (روایی سازه)، روایی همگرا و واگرا و همچنین سنجش پایایی BAREاز تحلیل عاملی اکتشافی، ضریب همبستگی پیرسون و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. دادهها توسط نرم افزارهای SPSS و LISREL تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج به دست آمده از روش تحلیل عاملی اکتشافی، شش عامل را نشان داد که در مجموع 84/72 درصد از واریانس کل را تبیین کردند. نتایج تحلیل عامل تاییدی موید این بود که ساختار مقیاس برازش قابل قبولی با دادهها دارد و کلیه شاخص-های نیکویی برازش مدل را تایید میکند. در بررسی پایایی مقیاس نیز ضریب آلفای کرونباخ و بازآزمایی کل پرسشنامه به ترتیب 0/86 و 0/90 بدست آمد. همچنین ضرایب روایی همگرا مقیاس BARE با مقیاس سازگاری دو نفره و پرسشنامه رضایت زناشویی به ترتیب 0/68 و 0/72 و روایی واگرای آن با پرسشنامه تعارضات زناشویی 0/58- بدست آمد که در حد بالا و قابل قبول است.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان دهنده ویژگیهای روان سنجی مطلوب مقیاس BARE بود لذا میتوان از این مقیاس به عنوان یک ابزار پایا و روا در پژوهشهای حوزه زناشویی استفاده نمود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1396/10/4 | پذیرش: 1397/2/3 | انتشار الکترونیک: 1397/7/23