زمینه و هدف: : از آنجا که معادن زغالسنگ آلایندههایی وارد آب، خاک و هوا می کنند، چنانچه به صورت علمی و جدی برای رفع آن چارهای اندیشیده نشود با فاجعه عظیم آلودگی محیط و حتی به خطر افتادن سلامت انسان ها مواجه خواهیم بود. از سوی دیگر معمولا ارزیابی اثرات زیست محیطی یکی از راهکارهای مطلوب برای فائق آمدن بر چالشهای زیست محیطی و دستیابی به توسعه پایدار زیست محیطی محسوب میشود، لذا پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثرات زیست محیطی معدن زغالسنگ در شمال ایران به روش ماتریس لئوپولد انجام شد.
مواد و روش ها: از آنجا که معادن زغالسنگ آلایندههایی وارد آب، خاک و هوا میکنند، چنانچه به صورت علمی و جدی برای رفع آن چارهای اندیشیده نشود با فاجعه عظیم آلودگی محیط و حتی به خطر افتادن سلامت انسانها مواجه خواهیم بود. از سوی دیگر معمولا ارزیابی اثرات زیست محیطی یکی از راهکارهای مطلوب برای فائق آمدن بر چالشهای زیست محیطی و دستیابی به توسعه پایدار زیست محیطی محسوب میشود، لذا پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثرات زیست محیطی معدن زغالسنگ در شمال ایران به روش ماتریس لئوپولد انجام شد.
یافته ها: تجزیه تحلیل اطلاعات معدن زغالسنگ از طریق ماتریس لئوپولد در چهار محیط مورد بررسی نشان داد که میانگین ردهبندی کلی در تمام محیطها 1/69- بود. معدن زغالسنگ گلیران از نظر اجتماعی- اقتصادی اثر مثبت ناچیز و در محیط بیولوژیکی پیامدهای منفی شدید و مخرب داشت بطوری که تعداد کل اثرات منفی در محیط بیولوژیکی با فراوانی 310 اثر بیشتر از سایر محیطها و تعداد کل اثرات مثبت با فراوانی162 اثر مربوط به محیط اجتماعی اقتصادی است. عمده اثرات منفی زیست محیطی معدن زغالسنگ در بخش فیزیکی، آلودگی و فرسایش خاک، آلودگی هوا و عمده اثرات منفی در بخش بیولوژیکی، تأثیر بر تراکم گونههای گیاهی و جانوری و کیفیت زیستگاه بود.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داده به طور عملی، حذف کامل اثرات و پیامدهای منفی معدن زغالسنگ امری غیرممکن بود اما میتوان از طریق اقدامات اصلاحی در قالب برنامه مدیریت زیست محیطی اثرات منفی بهره برداری از معدن زغالسنگ گلیران را بخصوص در محیط بیولوژیکی کاهش داد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1396/11/7 | پذیرش: 1397/1/26 | انتشار الکترونیک: 1397/7/18