دوره 20، شماره 64 - ( 1-1398 )                   جلد 20 شماره 64 صفحات 51-32 | برگشت به فهرست نسخه ها

ahmadi B, gholamalifard M, hosseni V, Aghajari N. Application of Spatial Multi-criteria Analysis in Landfill Site Selection in Marivan Based on Fuzzy Logic. Zanko J Med Sci 2019; 20 (64) :32-51
احمدی بنیاد، غلامعلی فرد مهدی، حسینی وریا، آقاجری نسرین. کاربرد تحلیل مکانی ارزیابی چند معیاره در مکان یابی محل دفن پسماند شهر مریوان بر مبنای منطق فازی . مجله علوم پزشکی زانکو. 1398; 20 (64) :32-51

دانشگاه تربیت مدرس
زمینه و هدف: مکان‌یابی محل دفن فرآیندی پیچیده است که شامل پارامترهای اجتماعی، اقتصادی، محیط­زیستی و قوانین دولتی است که نیاز به مدیریت دارد و اخیراً به­عنوان یکی از چالش­ های مدیریت شهری در سراسر جهان معرفی شده­ است. استفاده از داده­ های مکانی و تحلیل درست این داده ­ها برای بهره ­گیری در مکان­ یابی محل دفن اهمیت فراوانی دارد.
مواد و روش کار: این تحقیق با­ هدف تعیین مناطق مناسب برای دفن زباله بر اساس ضوابط محیط‌زیست و با استفاده از روش‌های تجزیه‌وتحلیل چند متغیره انجام گرفت. پیچیدگی و فراوانی عوامل مؤثر در تعیین محل دفن سبب شده است تا از GIS در حل مسائل تخصیص زمین استفاده گردد. پس از شناسایی معیارها و شاخص­های موردنیاز، نقشه ­ها و اطلاعات توصیفی تهیه شدند سپس با استفاده از رویه میانگین وزنی مرتب (Ordered Weighted Averaging)، مدل‌سازی ارزیابی چند معیاره در قالب 6 سناریو صورت پذیرفت. در این راستا با حذف محدودیت‌ها، استانداردسازی فاکتورها با توابع عضویت فازی در مقیاس بایت انجام شد و در نهایت برای وزن­دهی فاکتورها از فرآیند سلسله مراتبی تحلیلی (AHP) و برای مکان‌یابی از ZLS استفاده گردید.
یافته ­ها: نتایج نشان داد از کل مساحت فقط 0/13 منطقه مستعد محل دفن زباله بود که در بخش‌های مرکزی واقع می‌شود. در نهایت 4 سایت برای مکان­ یابی محل دفن انتخاب شد که از چهار سایت، سایت 1 مکان مناسبی برای دفن زباله تا 10 سال و سایت 2 تا 20 سال آینده بود.
نتیجه­ گیری: به‌طور کلی می­ توان نتیجه گرفت که سایت دره ­سماقان دفع پسماندهای، فاقد شایستگی برای دفن زباله بر اساس معیارهای محیط­زیستی است.

دریافت: 1397/4/14 | پذیرش: 1397/8/23 | انتشار الکترونیک: 1398/1/26