دوره 21، شماره 68 - ( 2-1399 )                   جلد 21 شماره 68 صفحات 11-24 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

velayatzadeh M, Askary Sary A. Health Risk Assessment of Mercury in the Edible Tissues of Some Fish in Southwest of Iran: A Review. Zanko J Med Sci. 2020; 21 (68) :11-24
URL: http://zanko.muk.ac.ir/article-1-484-fa.html
ولایت زاده محمد، عسکری ساری ابوالفضل. ارزیابی ریسک بهداشتی جیوه در بافت خوراکی برخی ماهیان جنوب غرب ایران: مطالعه مروری. مجله علوم پزشکی زانکو. 1399; 21 (68) :11-24

URL: http://zanko.muk.ac.ir/article-1-484-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهوا
چکیده:   (345 مشاهده)

زمینه و هدف: جیوه خطرناک­ترین فلز موجود در محیط­زیست می­باشد که با ورود به اکوسیستم ­های آبی در بافت­ های ماهیان تجمع می­یابد و در نهایت وارد زنجیره غذایی انسان می­ شود. با توجه به سرطان­زایی جیوه برای انسان، این تحقیق مروری با هدف ارزیابی ریسک بهداشتی جیوه در بافت خوراکی برخی ماهیان جنوب غرب ایران انجام شد.
مواد و روش­ کار: در این تحقیق اطلاعات مورد نیاز از تحقیقات انجام گرفته توسط مولفین این مقاله که در سال­ های اخیر بر روی میزان تجمع زیستی جیوه در ماهیان انجام شده است، تهیه گردید. معیار انتخاب تحقیقات و مطالعات برای این مقاله منطقه جنوب غرب ایران، سال­های چاپ مقالات، نوع آبزی (ماهی) و روش سنجش جیوه بوده است. برای بررسی میزان جذب روزانه و خطر فلزات برای سلامت جمعیت انسانی مصرف کننده ماهیان از رهنمودهای ارزیابی خطر سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا استفاده شد.
یافته­ ها: با توجه به میزان مصرف سرانه ماهی در ایران، میزان جیوه­ ای که از طریق مصرف ماهیان مورد مطالعه جذب بدن بزرگسالان (یک فرد بالغ با وزن 70 کیلوگرم) و کودکان (یک کودک با وزن 14/5 کیلوگرم) می­ شود، حدود 0/460-0/005و 2/222-0/027 میلی­ گرم در کیلوگرم می باشد. همچنین میزان احتمال خطرپذیری در بزرگسالان 4/60-0/05 به دست آمد. در کودکان نیز احتمال خطرپذیری مصرف ماهیان 22/22-0/27 بود. مقدار مجاز مصرف ماهیان مورد مطالعه با میانگین غلظت 1/289-0/05 میلی­گرم در کیلوگرم جیوه، 43/75-0/543 گرم در روز می­ باشد. همچنین حداکثر مصرف روزانه ماهی برای کودکان نیز با میانگین غلظت 1/289-0/05 میلی­ گرم در کیلوگرم جیوه، 9/062-0/112 گرم در روز به دست آمد.
نتیجه­ گیری: در این تحقیق احتمال خطرپذیری جیوه درمورد مصرف ماهیان شیربت، گطان، کفشک زبان­گاوی و گل­خورک برای بزرگسالان و کودکان بالاتر از 1 به دست آمد. بنابراین توصیه می­شود نسبت به مصرف این ماهیان دقت بیشتری به عمل آید.

واژه‌های کلیدی: ارزیابی خطر، جیوه، ماهی، عضله
متن کامل [PDF 1009 kb]   (94 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/7/10 | پذیرش: 1398/9/26 | انتشار الکترونیک: 1399/2/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی زانکو می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Zanko Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb