نصیری صغایش رقیه، نورآذر سید غلامرضا، امیری شاهرخ، طباطبایی سیدمحمود، حسین زاده سیده شقایق. اثر نوروفیدبک بر عملکردهای اجرایی کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی- عدم تمرکز تحت درمان با متیل فنیدیت. مجله علوم پزشکی زانکو. 1399; 21 (69) :78-88
URL: http://zanko.muk.ac.ir/article-1-509-fa.html
چکیده: (3560 مشاهده)
زمینه و هدف: اختلال نقص توجه-بیش فعالی از شایعترین اختلالات عصبی-رفتاری دوران کودکی است و سهم بزرگی از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار داده است. با توجه به پیشرفت علوم اعصاب شناختی و رفتار درمانی و شناخت-رفتار درمانی و تاثیر آنها در درمان بیماریهای روانپزشکی، لزوم بهبودی هر چه سریعتر این اختلال و توجه به علت عصبی-رفتاری بیماری و همچنین وجود مطالعات مختلف در زمینه ترکیب درمان دارویی و غیر دارویی، ما را برآن داشت که این پژوهش را انجام دهیم. هدف ما در این مطالعه بررسی اثر درمانی متیل فنیدیت به همراه نوروفیدبک روی عملکرد اجرایی کودکان مبتلا به اختلال بیشفعالی در کلینیکهای تخصصی و فوقتخصصی روانپزشکی اطفال دانشگاه علوم پزشکی تبریز بود.
مواد و روش کار: مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی سازی شده سه سو کور با طراحی دوبازویه موازی میباشد. جامعه آماری را مراجعین مبتلا به به اختلال بیش فعالی-کمبود توجه-تکانشگری (ADHD) که به کلینیکهای تخصصی و فوقتخصصی روانپزشکی اطفال دانشگاه علوم پزشکی تبریز مراجعه کرده اند، تشکیل داده است. از بین مراجعینی که برای نخستین بار تشخیص ADHD را گرفته اند، 40 نفر را از بین صدها پرونده حائز شرایط با ایجاد توالی تصادفی یک در میان، در دو گروه درمانی (متیل فنیدیت و متیل فنیدبت با نوروفیدبک)جای داده شد. نمونه ها، یک بار ابتدای مطالعه و بار دیگر پس از اتمام دوره درمانی با پرسشنامههای کانرز والدین (Parent’s Conners) و آزمـون عملکرد پیوستـه(CPT-2) بررسی شـده و دادههای به دست آمـده با نـرم افـزار SPSS 19 و با در نظر گرفتـن P-Value< 0.05 توسط آنالیزگر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: در گروه متیل فنیدیت و متیل فنیدیت با نوروفیدبک بین قبل و بعد درمان تفاوت معنیداری در کاهش علائم شاخص بیش فعالی، توجه/شناخت، تکانشگری/ نافرمانی کانرز و خطای ارتکاب، خطای حذف و زمان واکنش آزمون عملکرد پیوسته وجود دارد که میزان بهبود آنها به طور معنیداری در گروه متیل فنیدیت با نوروفیدبک بالاتر است.
نتیجه گیری: نتایج نشان میدهد که بیشترین فراوانی شرکتکنندگان از نظر جنسی، مربوط به پسرها (34 پسر- 6 دختر)، و از نظر سطح تحصیلات به ترتیب ابتدایی، پیش دبستانی-آمادگی و در نهایت راهنمایی میباشد. میانگین سنی شرکتکنندگان 2/38±9/2 سال به دست آمد. همچنین پژوهش حاصل نشان داد که درمان متیل فنیدیت به همراه نوروفیدبک بهتر از درمان متیل فنیدیت در کاهش علائم بیش فعالی، نافرمانی/ تکانشگری، عدم توجه/ شناخت، بهبود عملکرد اجرایی (بهبود خطای حذف، خطای ارتکاب و زمان واکنش) کودکان مبتلا به بیش فعالی- کمبود توجه موثر است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/1/17 | پذیرش: 1399/3/12 | انتشار الکترونیک: 1399/6/10