دوره 15، شماره 47 - ( 11-1393 )                   جلد 15 شماره 47 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sinka Karimi M H, Hassanpour M, Ahmadpour M. Concentration of selenium and vanadium in Clupeonella cultiventris caspia and Alosa caspia and their consumption risk assessment from southern coast Caspian Sea. Zanko J Med Sci 2015; 15 (47) :1-9
URL: http://zanko.muk.ac.ir/article-1-57-fa.html
سینکاکریمی محمد حسین، حسن پور مهدی، احمد پور محسن. میزان سلنیوم و وانادیوم در ماهی های کیلکای معمولی و آلوزا در سواحل جنوبی دریای مازندران و ارزیابی خطر مصرف غذایی ناشی از آن. مجله علوم پزشکی زانکو. 1393; 15 (47) :1-9

URL: http://zanko.muk.ac.ir/article-1-57-fa.html


چکیده:   (4025 مشاهده)
چکیده  
زمینه و هدف: فلزات از آلاینده های مهم اکوسیستم های آبی به شمار می روند. جانداران آبزی مانند ماهی ها بعنوان حلقه ای از زنجیره غذائی به واسطه جذب و تجمع فلزات می توانند نشانگر افزایش این فلزات در محیط خود باشند. در مطالعه حاضر با توجه به افزایش رو به رشد آلاینده های دریای مازندران از ماهی های کیلکای معمولی (50 قطعه) و نیز آلوزا (17 قطعه) به عنوان نشان دهنده آلودگی به فلزات سلنیوم و وانادیوم سواحل جنوبی دریای مازندران استفاده شد. ارزیابی خطر غذایی ناشی از مصرف غذایی این دو گونه نیز انجام پذیرفت.  
روش بررسی: گونه های کیلکای معمولی و آلوزا از سواحل جنوبی دریای مازندران واقع در بابلسر در سال 1391 بدست آمدند. میزان فلزات سلنیوم و وانادیوم تجمع یافته در آن ها با استفاده از دستگاه جذب اتمی تعیین شد. با استفاده از مدل THQ میزان خطر غذایی ای که در اثر مصرف کیلکای معمولی مصرف کنندگان آن را تهدید می کند محاسبه شد. 
یافته ها: غلظت سلنیوم بین بافت های پوست و عضله در ماهی آلوزا اختلاف معنی داری را نشان داده است (0/05 > p). بررسی های بین گونه ای نشان داد که میزان وانادیوم در پوست، بین دوگونه اختلاف معنی داری را داشته است (0/05 > p). میزان THQ برای هریک از فلزات و نیز برای مجموع فلزات کمتر از یک بدست آمد که نشان از عدم وجود خطر برای مصرف کنندگان آن با نرخ مصرف کنونی دارد. 
نتیجه گیری: اینگونه به نظر می رسد که مصرف گونه های مورد مطالعه از نظر فلزات سلنیوم و وانادیوم خطری را متوجه مصرف کنندگان آن نمی کند. نتایج حاصل از تحقیق حاضر می تواند در پایش مستمر سواحل دریای مازندران مورد استفاده قرار گیرد.
متن کامل [PDF 433 kb]   (1246 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/10/26 | پذیرش: 1393/11/20 | انتشار الکترونیک: 1393/11/26

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی زانکو می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Zanko Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb