دوره 22، شماره 74 - ( 9-1400 )                   جلد 22 شماره 74 صفحات 35-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khayati F, Ghamari D, Mahmoudi H, Karimi A, Haji Sahneh S. Prevalence and causes of tobacco use in students of Islamic Azad University of Kurdistan Province. Zanko J Med Sci 2021; 22 (74) :26-35
خیاطی فریبا، قمری دریا، محمودی حسن، کریمی عصرین، حاجی صحنه شهناز. بررسی شیوع و علل گرایش به دخانیات در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان: سال 1398. مجله علوم پزشکی زانکو. 1400; 22 (74) :26-35

استادیار آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
زمینه و هدف: مصرف دخانیات و اعتیاد به آن، یکی از چالش­ های­ مهم اجتماعی، بهداشتی، و سیاسی در سراسر جهان است. در این رابطه، نوجوانان و جوانان آسیب‌پذیر­ترین گروه‌ها هستند. درمطالعه حاضر، ضمن تعیین میزان شیوع مصرف دخانیات، عوامل، و انگیزه­ های شخصی مرتبط با شروع و تداوم مصرف آن مورد بررسی قرارگرفت.
مواد و روش ­­کار: این مطالعه مقطعی در میان 258 نفر از دانشجویان ترم اول و دوم دانشگاه آزاد اسلامی در استان کردستان در سال 1398 انجام شد. نمونه ­ها به روش سرشماری و تصادفی ساده انتخاب شدند. جمع ­آوری داده­ ها با استفاده از پرسش­نامه خود­ایفاء، انجام و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شد.
یافته ­ها: درمیان دانشجویان مورد مطالعه، 47/46درصد سیگار و 51/04 درصد قلیان را در طول زندگی امتحان کرده ­بودند. در 30 روزگذشته به ­ترتیب 15/06درصد و 14/17درصد سیگار و قلیان مصرف کرده­­­­­­­­­­­­­ بودند. به ترتیب، 11/4و 6/5 درصد دانشجویان تا سن13 سالگی به مصرف سیگار و قلیان اقدام کرده ­بودند. مهم­ترین انگیزه برای شروع و تداوم مصرف دخانیات، تفریح و سرگرمی (18/29درصد) بوده ­است. در میان کسانی که مصرف ­کننده بودند، به ­ترتیت 50/00درصد از مصرف­ کنندگان سیگار و 20/59 درصد از مصرف­ کنندگان قلیان تمایل به ترک داشتند.
بحث و نتیجه ­گیری: نتایج نشان­ داد که شیوع مصرف دخانیات در بین دانشجویان، بالا و هشدار­دهنده است. مهم­ترین انگیزه دانشجویان برای شروع و تداوم مصرف دخانیات، تفریح و سرگرمی است. بنابراین، پیشنهاد می­ شود برنامه­­ های تفریحی متنوعی توسط معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه ­ها و سایر افراد مسئول  در نظر گرفته شود.
واژه‌های کلیدی: دانشجویان، دخانیات، ایران
دریافت: 1400/6/14 | پذیرش: 1400/9/20 | انتشار الکترونیک: 1400/9/28