دوره 22، شماره 74 - ( 9-1400 )                   جلد 22 شماره 74 صفحات 25-16 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aghili M, Malek F. Effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on spiritual health and blood pressure in hemodialysis patients in Gorgan. Zanko J Med Sci 2021; 22 (74) :16-25
عقیلی سید مجتبی، ملک فاطمه. تأثیر شناخت درمانی مبنی بر ذهن آگاهی در سلامت معنوی و فشارخون بیماران همودیالیزی شهرستان گرگان. مجله علوم پزشکی زانکو. 1400; 22 (74) :16-25

استادیار گروه روانشناسی، دانشگاه پیام نور، گلستان، ایران
زمینه و هدف: بیماری­ های مزمن کلیوی از جمله مشکلات سلامتی در دنیای امروز و سلامت معنوی یکی از مفاهیم مهم در نحوه رویارویی بیمار با مشکلات و تنش ناشی از بیماری است. هدف از پژوهش حاضر تاثیر شناخت­ درمانی مبنی بر ذهن­ آگاهی در سلامت معنوی و فشار­خون بیماران همودیالیزی شهرستان گرگان است.
مواد و روش ­کار: این پژوهش به روش نیمه ­آزمایشی از نوع پیش ­آزمون-پس­ آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه بیماران همودیالیز دارای پرونده پزشکی در بیمارستان­ های پنج ­آذر و شهید ­صیاد ­شیرازی شهر گرگان بود. از این جامعه پژوهش، 20 نفر نمونه بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله (10 نفر) و گروه کنترل (10 نفر) جای­ گرفتند. انتخاب نمونه­ های پژوهش از تیر ماه 1398 آغاز شد و دو ماه به طول انجامید. داده ­ها با استفاده از پرسشنامه سلامت معنوی (SWB) جمع ­آوری و به وسیله نرم­ افزار SPSS نسخه 24 و با استفاده از آمار توصیفی و آنالیز واریانس، تجزیه و تحلیل شد.
یافته­ ها: میانگین نمره سلامت معنوی بیماران قبل از آموزش ذهن آگاهی 6/77± 71/90 بود که بعد از اجرای این آموزش به 5/43±81/60رسید. میانگین فشارخون بیماران قبل از آموزش ذهن ­آگاهی 2/72±15/33که در پس ­آزمون به 1/24± 13/05. این اختلاف از نظر آماری معنادار بود (=0/000P-value).
بحث و نتیجه­ گیری: نتایج به دست آمده نشان داد که هر دو رویکرد شناخت‌درمانی مبنی بر ذهن‌آگاهی در افزایش سلامت معنوی و کاهش میزان فشار­خون موثر بوده‌ است و منجر به افزایش سلامت معنوی و تعدیل فشار­خون بیماران همودیالیز می­ شود.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1400/6/26 | پذیرش: 1400/9/20 | انتشار الکترونیک: 1400/9/28