دوره 23، شماره 77 - ( 5-1401 )                   جلد 23 شماره 77 صفحات 15-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mokhtarzade M, Asadi A F, Negaresh R, Bachri M. Compilation of the growth curve of girls aged 7 to 17 in Khorramshahr city and comparing with domestic and international curves. Zanko J Med Sci 2022; 23 (77) :1-15
مختارزاده مطهره، اسدی امیرفرحان، نگارش رئوف، بچاری معصومه. تدوین منحنی رشد دختران 7 تا 17 ساله شهرستان خرمشهر و مقایسه با منحنی رشد داخلی و بین المللی. مجله علوم پزشکی زانکو. 1401; 23 (77) :1-15

دکترای فیزیولوژی ورزش، دبیر تربیت بدنی، اداره آموزش و پرورش عشایر خوزستان، ایران
زمینه و هدف: ارزیابی رشد براساس منحنی‌های قد، وزن، و شاخص توده بدنی یک بخش ضروری برای پایش سلامتی و خدمات‌رسانی است. هدف از مطالعه حاضر، تهیه الگوی رشد دختران دانش‌آموز شهرستان خرمشهر و مقایسه آن با همتایان تهرانی و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکاست.
مواد و روش‌کار: این مطالعه به ‌روش توصیفی-مقطعی در سال 1400-1399 در مدارس شهرستان خرمشهر انجام گرفت. در مجموع، 2160 دانش‌آموز دختر 7 تا 17 سال با نمونه‌گیری خوشه‌ای و مرحله‌ای وارد مطالعه شدند تا قد، وزن، و BMI آنها اندازه‌گیری شود. صدک‌های قد، وزن، و BMI جامعه هدف تعیین و با همتایان تهرانی و CDC مقایسه شد. همچنین بین شاخص‌های مذکور دانش‌آموزان شهری و روستایی نیز مقایسه صورت گرفت.
یافته­ ها: در مقایسه بین داده‌های قدی دانش‌آموزان روستایی و شهری تفاوتی مشاهده نشد(0/05<p)، اما دانش‌آموزان شهری به‌طور معناداری وزن بیشتری در سن  16 و 17 سال و BMI بالاتری در سن 15 و 17 سال داشتند (0/05>p). بین دانش‌آموزان خرمشهر و مرجع CDC در صدک‌های قد، تفاوت قابل‌توجهی مشاهده نشد؛ در حالی ­که وزن دانش‌آموزان خرمشهری کمی پایین‌تر از مرجع CDC و اغلب صدک‌های BMI پایین‌تر از مرجع CDC بود. همچنین قد دانش‌آموزان خرمشهر در سن 14 تا 17 سال بیشتر از همتایان تهرانی آنها بود.
بحث و نتیجه‌گیری: تفاوت‌های مشاهده شده بین منحنی‌های قد، وزن، و BMI دانش‌آموزان خرمشهری با همتایان تهرانی و مرجع CDC، لزوم استفاده از منحنی‌های خاص هر جامعه و کشور را نشان می‌دهد. لازم است متخصصان سلامت از این منحنی برای بررسی رشد کودکان 7 تا 17 ساله در جوامع مشابه استفاده کنند.
دریافت: 1401/2/1 | پذیرش: 1401/4/31 | انتشار الکترونیک: 1401/3/31