دوره 15، شماره 45 - ( 6-1393 )                   جلد 15 شماره 45 صفحات 35-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (3989 مشاهده)
چکیده 
زمینه و هدف: آلودگی محیط های آبی توسط فلزات سنگین، توجه جهانی را به خود جلب کرده است؛ زیرا تأثیرات مضری برای انسان و دیگر موجودات زنده در محیط زیست دارند. از اینرو هدف از این مطالعه، بررسی میزان تجمع زیستی سرب، کادمیوم، روی، آهن، نیکل، کروم و مس در بافت های ماهیچه، کبد، آبشش و پوست کپور نقره ای (Hypophthalmichthys molitrix) و کپور معمولی (Cyprinus carpio) در سد قشلاق در شهر سنندج می باشد. 
روش بررسی: این مطالعه مقطعی بود. تعداد 30 عدد ماهی متعلق به دو گونه ماهی کپور معمولی و کپور نقره ای صید شدند. بافت های آبشش، کبد، ماهیچه و پوست مورد مطالعه قرار گرفتند وغلظت فلزات سنگین در بافت ها برحسب میکرو گرم بر گرم می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط دستگاه جذب اتمی مدل Shimadzu AA680 خوانده شد. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 
یافته ها: نتایج داده های این تحقیق نشان داد که بیشترین و کمترین میزان غلظت فلزات سنگین به ترتیب در بافت های آبشش و پوست بوده است؛ همچنین نتایج آزمون واریانس یک طرفه بین دو گونه نشان داد که کادمیوم، سرب و روی در بافت کبد، روی در بافت آبشش، سرب، کروم و روی در بافت ماهیچه و سرب، نیکل و روی در بافت ماهیچه دو گونه، اختلاف معنی دار آماری دارد (0.05 > p).  
بحث و نتیجه گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که میانگین غلظت فلزات سنگین (به استثناء فلز سرب در گونه کپور نقره ای) در بافت ماهیچه دو گونه کپور معمولی و کپور نقره ای، از حد مجاز استانداردهای FAO کمتر بوده است که بیانگر سالم بودن این دو گونه ماهی می باشد.
واژه‌های کلیدی: آلودگی، کادمیوم، سرب، ماهی، سد قشلاق
متن کامل [PDF 541 kb]   (1714 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/5/10 | پذیرش: 1393/5/27 | انتشار الکترونیک: 1393/6/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.