دوره 19، شماره 61 - ( 4-1397 )                   جلد 19 شماره 61 صفحات 20-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (3412 مشاهده)
زمینه و هدف: : از آنجا که معادن زغال­سنگ آلاینده­هایی وارد آب، خاک و هوا می­ کنند، چنانچه به صورت علمی و جدی برای رفع آن چاره­ای اندیشیده نشود با فاجعه عظیم آلودگی محیط و حتی به خطر افتادن سلامت انسان­ ها مواجه خواهیم بود. از سوی دیگر معمولا ارزیابی اثرات زیست محیطی یکی از راهکار­های مطلوب برای فائق آمدن بر چالش­های زیست محیطی و دستیا­بی به توسعه پایدار زیست محیطی محسوب می­شود، لذا پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثرات زیست محیطی معدن زغال­سنگ در شمال ایران به روش ماتریس لئوپولد انجام شد.
مواد و روش ها: از آنجا که معادن زغال­سنگ آلاینده­هایی وارد آب، خاک و هوا می­کنند، چنانچه به صورت علمی و جدی برای رفع آن چاره­ای اندیشیده نشود با فاجعه عظیم آلودگی محیط و حتی به خطر افتادن سلامت انسان­ها مواجه خواهیم بود. از سوی دیگر معمولا ارزیابی اثرات زیست محیطی یکی از راهکار­های مطلوب برای فائق آمدن بر چالش­های زیست محیطی و دستیا­بی به توسعه پایدار زیست محیطی محسوب می­شود، لذا پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثرات زیست محیطی معدن زغال­سنگ در شمال ایران به روش ماتریس لئوپولد انجام شد.
یافته­ ها: تجزیه تحلیل اطلاعات معدن زغال­سنگ از طریق ماتریس لئوپولد در چهار محیط مورد بررسی نشان داد که میانگین رده­بندی کلی در تمام محیط­ها 1/69- بود. معدن زغال­سنگ گلیران از نظر اجتماعی- اقتصادی اثر مثبت ناچیز و در محیط بیولوژیکی پیامد­های منفی شدید و مخرب داشت بطوری که تعداد کل اثرات منفی در محیط بیولوژیکی با فراوانی 310 اثر بیشتر از سایر محیط­ها و تعداد کل اثرات مثبت با فراوانی162 اثر مربوط به محیط اجتما­عی اقتصادی است. عمده اثرات منفی زیست محیطی معدن زغال­سنگ در بخش فیزیکی، آلودگی و فرسایش خاک، آلودگی هوا و عمده اثرات منفی در بخش بیولوژیکی، تأثیر بر تراکم گونه­های گیاهی و جانوری و کیفیت زیستگاه بود.
نتیجه­ گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داده به طور عملی، حذف کامل اثرات و پیامد­های منفی معدن زغال­سنگ امری غیرممکن بود اما می­توان از طریق اقدامات اصلاحی در قالب برنامه مدیریت زیست محیطی اثرات منفی بهره برداری از معدن زغال­سنگ گلیران را بخصوص در محیط بیولوژیکی کاهش داد.
متن کامل [PDF 475 kb]   (2500 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1396/11/7 | پذیرش: 1397/1/26 | انتشار الکترونیک: 1397/7/18

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.