دوره 20، شماره 65 - ( 4-1398 )                   جلد 20 شماره 65 صفحات 86-72 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده:   (2554 مشاهده)
زمینه و هدف: اختلال نافرمانی­ مقابله­ ای به عنوان یکی از اختلالات دوران کودکی ثبات متوسط رو به بالایی در سرتاسر عمر نشان می ­دهد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه‌ی اثربخشی درمان شناختی رفتاری قدرت مقابله و درمان مبتنی بر کارکردهای اجرایی و گروه گواه در تنظیم هیجان کودکان اختلال نافرمانی مقابله‌ای صورت گرفت.
مواد و روش‌کار: پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش­ آزمون پس­ آزمون با گروه گواه بود. شرکت­ کنندگان با روش نمونه ­گیری خوشه­ای از بین دانش ­آموزان پسر دوره دوم ابتدایی انتخاب شدند؛ با استفاده از پرسشنامه علائم مرضی کودک CSI-4 فرم­والد و مصاحبه بالینی غربال و سپس 45 دانش­آموز  نافرمانی­ مقابله­ ای، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک کنترل قرار گرفتند. به گروه آزمایش اول درمان شناختی رفتاری قدرت مقابله و به گروه آزمایش دوم درمان مبتنی بر کارکردهای اجرایی ارائه گردید. تنظیم­ هیجان کودکان با پرسشنامه‌ی  نظم­ جویی شناختی هیجان-فرم­کودکان(CERQ-K-P)  در سه مرحله پیش­ آزمون و پس­ آزمون و پیگیری ارزیابی شد. دادهها با استفاده از روش آماری کوواریانس چند متغیری (مانکوا) تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ­ها: هرچند بین میانگین نمرات پس ­آزمون و پیگیری هر دو درمان با گروه گواه، تفاوت معنی‌داری وجود داشت (0/001, p≤0/001 P) اما بین میانگین‌های برآورد شده‌ی گروه درمان قدرت مقابله و گروه درمان مبتنی بر کارکردهای اجرایی در مرحله‌ی پس آزمون و پیگیری، تفاوت معنی‌دار مشاهده نشد (0/99 P≤،0/135  P≤).
نتیجه­ گیری: از انجام این مطالعه می‌توان نتیجه گرفت که هر دو روش در مقایسه با گروه کنترل، اثر معنی­ دار و بلند مدتی بر متغیر راهبردهای مثبت و منفی تنظیم هیجان داشتند.
متن کامل [PDF 605 kb]   (777 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/10/7 | پذیرش: 1398/2/29 | انتشار الکترونیک: 1398/4/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.