دوره 17، شماره 52 - ( 4-1395 )                   جلد 17 شماره 52 صفحات 44-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dolatshahi Z, Amini K. Survey of tetracycline resistance genes in Shigella sonnei isolated from acute pediatric with bacterial diarrhea using Multiplex PCR method and their antibiotic resistance patterns. Zanko J Med Sci 2016; 17 (52) :35-44
دولتشاهی زهرا، امینی کیومرث. بررسی وجود ژن های مقاومت به تتراسیکلین در سویه های شیگلا سونئی جدا شده از کودکان مبتلا به اسهال حاد باکتریایی با استفاده از روش ‏Multiplex PCR ‎‏ ‏و تعیین الگوی مقاومتی این سویه ها. مجله علوم پزشکی زانکو. 1395; 17 (52) :35-44

گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران.

زمینه و هدف: در دو دهه گذشته، مقاومت آنتی­بیوتیکی در گونه­های شیگلا به دلیل استفاده بی­رویه از عوامل ضد میکروبی افزایش یافته است. هدف از مطالعه حاضر؛ بررسی وجود ژن­های مقاومت به تتراسایکلین در سویه­های شیگلا سونئی جدا شده از کودکان مبتلا به اسهال حاد باکتریایی با استفاده از روش‏Multiplex PCR ‏ ‏و تعیین الگوی مقاومتی این سویه­ها می­باشد.

روش بررسی: در یک مطالعه 10 ماهه از ابتدای اردیبهشت لغایت انتهای بهمن 1394، 60 شیگلا از نمونه­های مدفوعی اسهالی غیر تکراری بدست آمد. این ایزوله­ها به منظور تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی بر اساس دستورالعمل CLSI M100-S14 مورد بررسی قرار گرفتند. MPCR به منظور تکثیر ژنهای tetA، tetB، tetC و tetD انجام شد.

یافته ­ها: از مجموع 300 نمونه مدفوع تست شده، 60 (20%) سویه شیگلا سونئی بدست آمد. تمامی جدایه­ها (100%) به استرپتومایسین و نالیدیکسیک اسید مقاوم بودند. نتایج تست حساسیت ضد میکروبی نشان داد که درصد مقاومت به تتراسیکلین، کلرامفنیکل و آمپی­سیلین به ترتیب برابر با 7/86%، 8/91% و 50% بود. 85% و 6/86% از سویه­ها به ترتیب به جنتامایسین و سیپروفلوکساسین حساس بودند. نتایج MPCR نشان داد که 5% (3 سویه از مجموع 60 جدایه) و 6/91% (55 سویه از 60 جدایه) به ترتیب حامل ژنهای tetC و tetA بودند. ژنهای tetB و tetD وجود نداشتند.

نتیجه­ گیری: ژن tetA در سویه­های مقاوم به تتراسیکلین نقش اساسی بازی می­کند. در مجموع، نظارت پیوسته جهت ممانعت از گسترش عناصر مقاومت آ­نتی بیوتیکی لازم به نظر می­رسد.

دریافت: 1395/3/15 | پذیرش: 1395/4/3 | انتشار الکترونیک: 1395/4/12