زمینه و هدف: آلودگی به فلزات سنگین یکی ازمشکلات مهم زیست محیطی و یکی از نگرانیهای مهم بهداشت مواد غذایی است. از اینرو این مطالعه به منظور تعیین غلظت فلزات سنگین کادمیوم، سرب، روی و مس در محصولات زراعی خیار، گوجه فرنگی، جعفری و تره توزیع شده در میدان میوه و تره بار شهرستان سنندج انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است. برای جمع آوری نمونهها، 4 بار و هر بار از سه نقطه میدان میوه و تره بار سنندج، نمونهها تهیه شد. در کل در این مطالعه، تعداد 12 نمونه برای هر محصول مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونهها در تابستان 1394 جمعآوری شد. نمونهها در آزمایشگاه با استفاده از روش هضم اسیدی، آماده سازی شدند. غلظت فلزات سنگین کادمیوم، سرب، روی و مس با استفاده از دستگاه جذب اتمی مدل (Phoenix986, Biotec) تعیین گردید. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS-18 و با سطح معنیداری 05/0 انجام گردید.
یافتهها: میانگین غلظت سرب به ترتیب در نمونههای خیار 2/10، در گوجه فرنگی 8/4، در جعفری 5/12 و در تره 3/13 برابر بیش از حد مجاز تعیین شده سازمان بهداشت جهانی بود. میانگین غلظت کادمیوم، مس، روی و سرب در نمونههای خیار به ترتیب 055/0±088/0، 51/0±88/3، 1/6±44/51 و 26/0±02/1 و در نمونههای گوجه فرنگی به ترتیب 038/0±022/0، 1/0± 79/0، 33/2±55/16 و 65/0±48/0 و در نمونههای جعفری به ترتیب 65/0±12/0، 1/0±69/6، 88/2±55/28 و 98/1±25/1 و در نمونههای تره به ترتیب 3/1±131/0، 15/0±55/5، 12/2±21/22 و 21/2±33/1 بر حسب میلیگرم بر کیلوگرم وزن تر تعیین شد. همچنین میانگین غلظت مس و سرب در جعفری و تره بیشتر از خیار و گوجه فرنگی بود. غلظت سرب در تره بیش از سایر محصولات بود.
نتیجهگیری: میانگین غلظت سرب در نمونههای خیار، گوجه فرنگی، جعفری و تره خیلی بیشتر از حد مجاز است و غلظت سرب در تره بیشتر از سایر محصولات است. همچنین بیشترین آلودگی به فلزات سنگین به ترتیب شامل سرب، کادمیوم، روی و مس بود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |