دوره 17، شماره 54 - ( 9-1395 )                   جلد 17 شماره 54 صفحات 44-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

Assessment of the public health status of male college students under the military service and school exemption in Maragheh faculty of medical Sciences, Iran. Zanko J Med Sci 2016; 17 (54) :35-44
ابراهیمی حمیده، علی افسری ممقانی ابراهیم، رحمانی وحید، پیاهو لاله. بررسی وضعیت سلامت عمومی دانشجویان پسر مشمول نظام وظیفه دانشکده علوم پزشکی مراغه دارای معافیت تحصیلی. مجله علوم پزشکی زانکو. 1395; 17 (54) :35-44

زمینه و هدف: دانشجویان علوم پزشکی به دلیل شرایط خاص رشته تحصیلی‌شان جزء گروه‌های پرخطر از نظر ابتلا به بیماری‌های روانی و جسمی هستند. خدمت سربازی و تبعات روانی آن گریبانگیر بسیاری از دانشجویان است. در این مطالعه به بررسی وضعیت سلامت عمومی دانشجویان پسر مشمول نظام وظیفه دانشکده علوم پزشکی مراغه دارای معافیت تحصیلی تا پایان تحصیلات پرداخته شد.

روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی است. 85 نفر از دانشجویان پسر دانشکده علوم پزشکی مراغه به شیوه تصادفی طبقه‌بندی شده انتخاب گردید. وضعیت سلامت عمومی دانشجویان با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) سنجیده شد. داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 و آمارهای توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و t-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته‌ها: میانگین سنی دانشجویان 01/1±69/22 و میانگین معدل کل تحصیلی آن‌ها 36/0±35/17بود. میانگین نمره امید به دریافت معافیت دائم از خدمت نظام وظیفه دانشجویان پس از اتمام تحصیلات 57/1±92/3  از 10 نمره بود. نمره سلامت عمومی 95/32% از دانشجویان بالاتر از نقطه برش بود. بین نمره سلامت عمومی و سن دانشجویان (p-value=0/014) و نمره امید به دریافت معافیت دائم از خدمت نظام وظیفه دانشجویان پس از اتمام تحصیلات (p-value=0/02) ارتباط معنادار وجود داشت.

نتیجه‌گیری: حدود یک‌سوم از دانشجویان مشکوک به اختلال سلامت عمومی بودند. از طرفی مسئله سربازی می‌تواند در سطح نمره نامطلوب وضعیت سلامتی عمومی دانشجویان تاثیرگذار باشد، از این رو ارائه راهکارهایی مختلف از جمله برگزاری دوره‌های مشاوره به منظور افزایش انگیزه و توانایی دانشجویان در ادامه تحصیل می‌تواند در افزایش سطح سلامتی عمومی و سلامت روان آن‌ها تاثیرگذار باشد.

دریافت: 1395/6/1 | پذیرش: 1395/6/8 | انتشار الکترونیک: 1395/9/6