دوره 22، شماره 73 - ( 6-1400 )                   جلد 22 شماره 73 صفحات 35-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tavangar F, Ghaedamini Harouni G, Nosrati أejad F, Noorbala A, Rafiey H. Stressful events distribution in regions of Tehran based on geographic information system. Zanko J Med Sci 2021; 22 (73) :26-35
توانگر فاتح، قائدامینی هارونی غلامرضا، نصرتی نژاد فرهاد، نوربالا احمدعلی، رفیعی حسن. توزیع رویدادهای استرس زا در مناطق شهر تهران بر اساس سامانه اطلاعات جغرافیایی. مجله علوم پزشکی زانکو. 1400; 22 (73) :26-35

گروه مدیریت رفاه اجتماعی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
زمینه و اهداف: بر اساس میزان توسعه ­یافتگی محلات و مناطق شهری، رویدادهای استرس ­زا در برخی مناطق تمرکز بیشتری دارند. هدف از این مطالعه، پایش و بررسی توزیع رویدادهای استرس­ زا در میان مناطق مختلف شهر تهران بر اساس سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) است.
مواد و روش ­کار: این تحقیق توصیفی- تحلیلی در کلیه ساکنان شهر تهران و با حجم نمونه‌ای معادل بر 5895 نفر از ساکنان شهر تهران انجام و از نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای استفاده شد. پرسشنامه «ابزار جامع سنجش رویدادهای استرس ­زا در شهر تهران» برای جمع ­آوری داده­ ها استفاده شد. میزان آلفای کرونباخ با روش دو نیمه کردن 0/822  و میزان واریانس تبین شده 0/49 بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ­ها از میانگین تجربه رویدادهای استرس ­زا در هر منطقه از نقشه ­های GIS و در محیط نرم افزار ArcGIS استفاده شد.
یافته ­ها: رویدادهای استرس ­زای ترس از آینده با میانگین 15/15 بیشترین رویداد استرس ­زا در کل مناطق و در منطقه یک با میزان 22/88بالاترین در میان مناطق بود. مشکلات معیشتی عامل دوم استرس ­زا درکل مناطق با میانگین 10/45، و در منطقه 16 با 16/21از بیشترین میزان برخوردار بودند. علی­رغم توزیع نامتوازن رویدادهای استرس ­زا، با این حال مناطق کمتر توسعه یافته جنوبی تهران بیشتر از سایر مناطق تجربه رویدادهای استرس ­زا را داشتند.
بحث و نتیجه ­گیری: توزیع فضایی رویدادهای استرس­ زا بر اساس میزان توسعه یافتگی مناطق متفاوت است. منطقه و شرایط اکولوژیکی با توزیع رویدادهای استرس ­زای روانی در شهر تهران ارتباط داشت و بر حسب نوع و ماهیت رویداد استرس ­زا، ساکنان مناطق مختلف شهر تجربه زیسته خاصی از این رویدادها داشته ­اند.
دریافت: 1400/5/31 | پذیرش: 1400/6/28 | انتشار الکترونیک: 1400/6/31