زمینه و هدف:
هاری ویروسی عصب دوست از خانواده رابدو ویریده و جنس لیسا ویروس است که از طریق گاز گرفتن، نسوج مخاطی، تنفس، جفت، وسایل آلوده و پیوند اعضا انتقال می یابد. در این مطالعه با توجه به اهمیت شهرستان سنندج از نظر وسعت جغرافیایی و شرایط اقلیمی و آب و هوایی ویژه و متنوع، بررسی بیماری هاری و حیوان گزیدگی در جمعیت های انسانی در طول مدت 7 سال (1387 تا 1393) طی پژوهشی به انجام رسید.
مواد و روش کار:
داده های مربوط به آمار واکسیناسیون از مرکز مدیریت بیماری های مرکز بهداشت شهرستان سنندج جمع آوری گردید و با استفاده از نرم افزاهای excel و spss21 در دو بخش توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها:
نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که از سال1387 (برابر با 1994 میلادی) موردی از هاری انسانی در شهرستان سنندج گزارش نشده بود. همچنین نتایج حاصل از آزمونهای آماری نشان داد که بین مکان، جنسیت، سن، شغل، تحصیلات و عضو آسیب دیده و تعداد موارد حیوان گزیدگی تفاوت آماری معنی داری وجود دارد (P<0.05)؛ ولی بین وضعیت درمان و فراوانی موارد حیوان گزیدگی تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد (P>0.05).
نتیجه گیری:
بر اساس مطالعه حاضر، اگر چه نقش سگ و «گربه» و سایر حیوانات وحشی در انتقال بیماری هاری به حیوانات اهلی و افراد در معرض خطر در شهرستان سنندج حایز اهمیت به نظر می رسد، اما افزایش روز افزون سگ ها و گربه های ولگرد نشان می دهد که هنوز هم لزوم توجه و همکاری بین بخشی دستگاه های ذیربط برای از بین بردن سگها و گربههای ولگرد در سطح استان اجتناب ناپذیر است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |