دوره 20، شماره 66 - ( 7-1398 )                   جلد 20 شماره 66 صفحات 91-80 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alizadeh A, HOSSEINPOUR M, samiei L. Mindfulness and Acceptance of Pain in Female Patients with Multiple Sclerosis. Zanko J Med Sci 2019; 20 (66) :80-91
علیزاده اصغر، حسین پور محمدرضا، سمیعی لاله. ذهن آگاهی و پذیرش درد در بیماران زن مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس. مجله علوم پزشکی زانکو. 1398; 20 (66) :80-91

زمینه و هدف: درد به عنوان یک مشکل شایع در بیماران مالتیپل اسکلروزیس مطرح است؛ بطوریکه این بیماران انواع دردهای حاد و مزمن را تجربه می­ کنند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی ذهن‌آگاهی و پذیرش درد در این بیماران انجام پذیرفت.
مواد و روش‌­کار: پژوهش حاضر از نوع مورد- شاهدی است. جامعه‌ی آماری شامل تمامی بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس در سال ۱۳۹۷ در شهر اصفهان بوده‌است؛ که در این راستا، از جامعه‌ی مورد نظر تعداد ۴۰ بیمار زن به روش در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. همچنین تعداد ۴۰ نفر از دانشجویان، پس از همتاسازی با گروه بیماران از نظر متغیرهای دموگرافیک (سن، جنسیت، وضعیت تأهل و میزان تحصیلات)، به‌ عنوان گروه عادی انتخاب شدند. داده‌ها به وسیله‌‌ی پرسشنامه‌ی ذهن‌آگاهی فرایبورگ و مقیاس پذیرش درد مزمن جمع‌آوری شده و به روش تحلیل واریانس با کمک نرم‌افزار  SPSS20 مورد تجزیه و تحلیل قرار‌گرفتند.
یافته‌ها: یافته‌ها نشان‌داد که بین دو گروه بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس و گروه عادی از نظر ذهن‌آگاهی تفاوت معناداری وجود‌ دارد (0/001P<). مقایسه‌‌ی پذیرش درد نیز نشان ‌داد که بین دو گروه بیمار و عادی از نظر پذیرش درد تفاوت معناداری وجود‌ دارد (0/001 P<).
نتیجه‌گیری: توجه به عوامل روان‌شناختی نظیر پذیرش درد و رویکردهای مربوطه می‌تواند از طریق آموزش ذهن‌آگاهی گامی مؤثر در کاهش میزان درد در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس باشد.

دریافت: 1397/12/14 | پذیرش: 1398/3/9 | انتشار الکترونیک: 1398/7/10