دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهوا
چکیده: (2514 مشاهده)
زمینه و هدف: جیوه خطرناکترین فلز موجود در محیطزیست میباشد که با ورود به اکوسیستم های آبی در بافت های ماهیان تجمع مییابد و در نهایت وارد زنجیره غذایی انسان می شود. با توجه به سرطانزایی جیوه برای انسان، این تحقیق مروری با هدف ارزیابی ریسک بهداشتی جیوه در بافت خوراکی برخی ماهیان جنوب غرب ایران انجام شد.
مواد و روش کار: در این تحقیق اطلاعات مورد نیاز از تحقیقات انجام گرفته توسط مولفین این مقاله که در سال های اخیر بر روی میزان تجمع زیستی جیوه در ماهیان انجام شده است، تهیه گردید. معیار انتخاب تحقیقات و مطالعات برای این مقاله منطقه جنوب غرب ایران، سالهای چاپ مقالات، نوع آبزی (ماهی) و روش سنجش جیوه بوده است. برای بررسی میزان جذب روزانه و خطر فلزات برای سلامت جمعیت انسانی مصرف کننده ماهیان از رهنمودهای ارزیابی خطر سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا استفاده شد.
یافته ها: با توجه به میزان مصرف سرانه ماهی در ایران، میزان جیوه ای که از طریق مصرف ماهیان مورد مطالعه جذب بدن بزرگسالان (یک فرد بالغ با وزن 70 کیلوگرم) و کودکان (یک کودک با وزن 14/5 کیلوگرم) می شود، حدود 0/460-0/005و 2/222-0/027 میلی گرم در کیلوگرم می باشد. همچنین میزان احتمال خطرپذیری در بزرگسالان 4/60-0/05 به دست آمد. در کودکان نیز احتمال خطرپذیری مصرف ماهیان 22/22-0/27 بود. مقدار مجاز مصرف ماهیان مورد مطالعه با میانگین غلظت 1/289-0/05 میلیگرم در کیلوگرم جیوه، 43/75-0/543 گرم در روز می باشد. همچنین حداکثر مصرف روزانه ماهی برای کودکان نیز با میانگین غلظت 1/289-0/05 میلی گرم در کیلوگرم جیوه، 9/062-0/112 گرم در روز به دست آمد.
نتیجه گیری: در این تحقیق احتمال خطرپذیری جیوه درمورد مصرف ماهیان شیربت، گطان، کفشک زبانگاوی و گلخورک برای بزرگسالان و کودکان بالاتر از 1 به دست آمد. بنابراین توصیه میشود نسبت به مصرف این ماهیان دقت بیشتری به عمل آید.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/7/10 | پذیرش: 1398/9/26 | انتشار الکترونیک: 1399/2/10